Strijp - Panta Rhei

 


Essenlaan- Splitsing Kastanjelaan - Frederiklaan in 2002.

Aangeboden door het voltallig personeel van Philips Gloeilampenfabrieken op 18 september 1957 ter ere van het 60-jarig bestaan op 15 mei 1951 stond het monument er anno 1995 treurig bij. Na een grondige opknapbeurt en de aanleg van een fraai parkje is het wederom een bijzondere blikvanger.

Ontwerp: Hubert van Lith


Panta Rhei bij avond in 1958.
Een sprookjesachtig mooi beeld.

Zo zul je het niet vaak meer zien, de fontein spuit niet meer zo vaak.
Soms is het water zelfs blauw of groen, als de jeugd ons weer eens wil laten meegenieten van hun baldadigheid...

 

 

Meer informatie over de fontein is te vinden op de volgende webpaginaHet gebouw van de bedrijfsschool in 1930, gezien vanaf de Lijsbesstraat richting Kastanjelaan, met rechts de schoorsteen van de kartonnagefabriek; het houten gebouwtje links was de timmerwinkel. Op de plaats van dit houten gebouwtje staat nu Panta Rhei.

Ook de school heeft nogal wat veranderingen ondergaan ten opzichte van 2004 (zie foto onder).
Een onbekende fotograaf maakte deze foto van pauzerende leerlingen rondom de fontein in de jaren voor de verbouwing door het TLE in 1996.

De hoofdingang van de bedrijfsschool is nog aan de voorzijde en het trappenhuis heeft nog niet de frisse kleuren van het TLE-ROC tijdperk.

Het parkje en de fontein zijn ook nog niet opgeknapt.
Ook in 2004 relaxen de leerlingen graag in het parkje.

Let eens op het aubergine-kleurige gebouw op de achtergrond van Odeon Architecten. Het heeft tegenwoordig een moderne uitstraling, maar is al heel oud.

Odeon Architecten heeft de voormalige ETOS-bakkerij in de Essenstraat omgevormd tot woon-werkcomplex op creatieve grondslag "Het Atelier".
Zij ontvingen hiervoor de gemeentelijke Architectuur publieksprijs 2001.
Naast Odeon Architecten huisvest
"Het Atelier":

DDM Grafische Producties, Anneke Tanneke en Dijkstra & De Bresser.
De ingang ligt aan de Essenstraat.
Na de grondige verbouwing is het gebouw bijna onherkenbaar veranderd.

Om de foto hieronder goed te kunnen vergelijken kun je het beste op de rechter gevel letten. Deze is dezelfde.

Links van het gebouw ligt de Lijsterbesstraat, rechts de Frederiklaan.Deze foto uit de Katholieke Illustratie van november 1931 toont de net geopende hypermoderne bakkerij ETOS (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking) die haar geschiedenis in 1919 begon als Philips Coöperatie, opgericht op initiatief van Anton Philips. Deze ergerde zich aan het opschroeven van de prijzen door de Eindhovense middenstand wanneer Philips haar lonen optrok. Met de oprichting van deze coöperatie wilde hij al zijn medewerkers tegen redelijke prijzen voorzien van de eerste levensbehoeften.

In 1931 zette Philips het bedrijf op eigen benen en werd de naam ETOS geïntroduceerd. Een reden om alle auto's over te schilderen. In 1973 nam Albert Heijn de coöperatie over en werd de bakkerij afgestoten.
Het fraaie gebouw werd gezamenlijk gehuurd door een collectief van kunstenaars en muzikanten.
In een positieve, productieve sfeer wisten de nieuwe gebruikers het pand om te vormen tot een bijzonder soort creatieve vrijstaat. Het was het succes van hun onderlinge samenwerking dat Odeon Architecten uiteindelijk inspireerde bij het bedenken van Het Atelier.


Bron: Odeon Architecten


Let op het fabriekscomplex op de achtergrond.
Ook dit is geheel veranderd!