Strijp - Philipsdorp

 


Omstreeks 1909 begon Philips met name in Strijp en Woensel met de bouw van goede woningen voor zijn arbeiders.

Anno 2003 is Philipsdorp uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht, waar niet zomaar aan verbouwd mag worden.

Het Philipsdorp in Strijp werd op diverse plaatsen gemarkeerd door deze pilaren.
Deze zijn nog te zien voor het PSV-stadion. Op de linkerpilaar staat Philips, op de rechterpilaar Dorp.Zo stonden de palen omstreeks 1915 aan het begin van de Frederiklaan. Het huis rechts staat op de hoek met de Gagel-straat.
Omdat de weg werd gescheiden door een groenstrook met bomen stonden de pilaren midden op straat. Later zijn ze verhuisd naar de zijkant van de weg, waardoor ze veel minder opvallen.Een schitterende foto uit 1916 van een van de eerste voetbalwedstrijden in het Philips Sportpark aan de Frederiklaan.

Zo kaal en nog onbebouwd, ziet u rechts naast de schoorsteen de enorme gevel van Sigarenfabriek Van Gardinge & Co (nu: Ventoseflat), met jawel, boven op het dak diverse schalkse toeschouwers, en helemaal rechts het dak van Philips Lighting aan de Mathildelaan (toen: Spoorstraat)Winter 2003: de Frederiklaan gezien vanuit de Johannastraat. Links staat de winterschilder op een ladder en rechts zet een vroege bewoner zijn vuilniscontainer aan de straat. Op de achtergrond het indrukwekkende PSV-stadion.

Heel vroeger lag daar de fraaie, doch voor hedendaagse begrippen zeer bescheiden toegangspoort van het Philips Sportpark. Midden op de kruising met de Frederiklaan stond een prachtige gaslantaarn.Dan mag een plaatje van diezelfde straat omstreeks 1910 beslist niet ontbreken.
Wat een verschil met de foto hierboven! Zo leeg, steriel en geen enkele auto te bekennen....Nog zo'n zijstraatje: via de Iepenlaan kom je van de Frederiklaan in het Wingerdlaantje. Het fraaie groen in deze straat compenseert de saaie bebouwing.

Ook hier lijken de auto's met elkaar een kop-staartverbinding te zijn aangegaan, het straatje staat ermee volgepropt.In deze straat woonde Nolda Snoeijs van café Ons Genoegen in de Draaiboomstraat 59/61 tot zij in 1988 op 94-jarige leeftijd stierf.

Deze voor die tijd moderne huizen werden in 1910 gebouwd door Philips voor zijn werknemers.
Architect was R.K.P.C. de Bazel.