Eindhoven - Bevrijdingsfeesten en Lichtjesroute

 


De belangrijkste feestdag sinds de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven is de dag waarop Eindhoven bevrijd werd van de Duitse bezetter: 18 september 1944.

Op deze dag trokken geallieerde Britse grondtroepen na zware gevechten vanuit Valkenswaard naar Eindhoven, terwijl vanuit Son Amerikaanse parachutisten via de Fellenoordse overweg het centrum van de stad naderden.

Hier staan paratroopers van de C-compagnie voor de ingang van de Catharinakerk.Een fraaie foto van de intocht van de Britse tankdivisie door het massaal uitgelopen Eindhovense volk.

Het nieuwtje dat het Britse leger was aangekomen ging als een lopend vuurtje door de stad en van alle kanten stroomden de mensen toe: er werd gejuicht en gezwaaid en handen werden uitgestoken naar de bevrijders.

Het was een wonder dat er niemand werd overreden.Terwijl de tanks verder trokken door de Rechtestraat, over de in 1942 volledig verwoeste Demer, de Woenselse overweg, de Fellenoord, Boschdijk, Frankrijkstraat, Woenselsestraat naar Vlokhoven en Son, werd in de hele stad feest gevierd.

Rechts feestende burgers en zusters uit het Binnenziekenhuis op de Vestdijk.Polonaise: een van de eerste kleurenfoto's van uitgelaten dansende mensen, versierd in rood-wit-blauw en oranje werd die dag genomen op de Markt in Eindhoven . Op de achtergrond het herkenbare torentje van "De Olifant" waar later de Hermanus Boexstraat zou worden aangelegd.


De gebombardeerde Dommelstraat. Op dinsdag-avond 19 september besloot de Luftwaffe rond kwart over acht de stad te bombarderen, in een poging de opmars van Britse tanks te vertragen.
Grote schade werd hierbij aangericht o.a. bij de Catharinakerk, Hertogstraat, Stratumsedijk en Fellenoord om nog maar niet te spreken over de 227 doden en meer dan 800 gewonden.De feestelijk versierde stad was in één uur tijd veranderd in een rokerige puinhoop. De prijs voor de vrijheid werd duur betaald en het zou nog jaren duren voor het normale leven terugkeerde.
Het zuiden was dan wel bevrijd, de rest van Nederland moest zich eerst nog door de barre hongerwinter heen worstelen.
Aan alles was gebrek: elektriciteit, vlees, groente. Het zou nog tot het einde van de veertiger jaren duren voor het voedsel van de bon af ging, maar de tijd van voor de oorlog kwam nooit meer terug.
Elk jaar op 18 september herdenkt Eindhoven de bevrijding in 1944 door de Amerikaanse 101-ste Airborne Division en het Tweede Britse leger met het fakkeldefilé in de Eindhovense binnenstad.
Ook dit jaar werd het bevrijdingsvuur, dat door wielrenners uit Bayeux is opgehaald, van het 18 septemberplein naar het Stadhuisplein gebracht. Dit gebeurde vanaf 20.00 uur in een grootse optocht met veteranen, legervoertuigen, diverse muziekkorpsen en sportverenigingen.

To the veterans (right): "We did not forget the many sacrifices to give us back our freedom.... thanks, we'll allways remember you!"De nieuwe burgemeester van Eindhoven, Alexander Sakkers, ontstak met dit vuur de fakkel bij het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein. Het bevrijdingsvuur blijft tot 9 oktober branden.

Het defilé is tevens de officiële start van de jaarlijkse Lichtjesroute. Deze route markeert de tocht die de bevrijders destijds door Eindhoven reden en begint op de Aalsterweg in Stratum. Met behulp van bordjes in de vorm van een gloeilamp wordt de route aangegeven.Tot voor kort organiseerde men rondom het Gelderlandplein in Strijp een lampionnenoptocht, waaraan veel ouders met hun kleine kinderen deelnamen (foto geheel rechts).


Het prachtige Smurfenpaleis in de vijver aan het Hendrik de Keyzerplein, sprookjesachtig verlicht, is het onbetwist hoogtepunt van de route en wordt door velen bezocht.

Voorheen lag hier de Mississippi Queen, een prachtige boot, maar dit Smurfen-paleis spreekt vooral tot de verbeelding van de allerkleinsten.Bijzonder handig is het om de route per fiets af te leggen. Je vermijdt dan de lange stroom auto's en de file die daar bij hoort.

Links: de molen die vroeger in Vlokhoven heeft gestaan herleeft in dit fraaie ornament. De wieken draaiden echt rond.

Op de 18 september-foto's berust copyright. Neem contact op met Eindhoven Toen en Nu als u deze wilt gebruiken. (Kape©2002/2003)

Geraadpleegde bronnen o.a. De bevrijding van Eindhoven, door Karel Margry.