Eindhoven - Lichtjesroute

 


Over dit onderwerp is ook op internet al veel informatie beschikbaar, maar toch op veler verzoek een extra pagina over de Lichtjesroute, met oude en nieuwe foto's door elkaar.

De start van de Lichtjesroute kunt u niet missen: dit fraaie ornament hangt aan de Aalsterweg, waar de geallieerden van het Britse Tweede Leger vanuit het zuiden de stad binnen reden.De Lichtjesroute is begonnen als Lichtjesdag bij de eerste herdenking van de bevrijding. Daarbij werd een Feestverlichtingscomité opgericht met daarin vertegenwoordigers van Philips, het Electriciteitsbedrijf, de VVV, de Installateursvereniging en de vele Buurtverenigingen.
Huisvaders werden opgeroepen de woning te versieren, zodat de straten een feestelijke aanblik zouden bieden. Hieraan werd massaal gevolg gegeven. Niet alleen de geallieerde route was versierd, maar de hele stad.
Rechts: V&D in de jaren '50.

In 1947 richtte men de Stichting Bevrijdingsherdenking Eindhoven op die in het vervolg alle bevrijdingsactiviteiten zou regelen.

Mensen kwamen spontaan de straat op om de bevrijding te vieren. In diverse buurten werden complete feestavonden georganiseerd, zoals op het Meidoornplein, de Kempensebaan en de Tongelresestraat bij de "Club van Elf", het rijtje huizen tegenover de Goorstraat dat inmiddels is afgebroken (foto rechts).

 Een stralend gezicht op de stad in 1965.


Ook het Floraplein nam deel aan de feestelijkheden, waardoor de fontein elke automobilist die de stad naderde welkom leek te heten.In 1959 was het vijftien jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd. Reden voor de Kempensebaan om dat eens extra te benadrukken in deze stralende versiering van hun straat en om er een feest met een echte dansavond van te maken. Menig meisje ontmoette hier de ware Jacob...

Dank zij de vrijwilligers van het Rode Kruis konden ook de zieken elk jaar de Lichtjesroute bekijken.
Op de hoek van deze straat stond een ambulance van het Rode Kruis klaar met koffie en koek, ter onderbreking van de tocht per auto.
De Kempensebaan West was een van de 31 buurtverenigingen die hun uiterste best deed een prijs in de wacht te slepen voor de mooiste versieringen, uitgeloofd door het Stads- en Stichtingsbestuur.

Dat de jury meerdere avonden nodig had om in de hele stad de versieringen te bekijken is duidelijk: hiervoor trokken zij in rijtuigen met paarden ervoor door de stad. Er waren prijzen voor particulieren, zakenpanden en buurtverenigingen.
Op zijn hoogtepunt begin jaren zestig was de Lichtjesroute wel zo'n 40 km lang!

Rechts: de Bosboomstraat.Toen de animo van de vele benodigde vrijwilligers begon te tanen (mensen keken liever TV en subsidies werden minder) werd het steeds moeilijker de Lichtjesroute te organiseren.

Na de viering van de 25ste bevrijdings-herdenking in 1969 kwam hiermee tot verdriet van velen een einde aan deze feestelijke traditie.

Rechts: Schippershof (Strijp) in 1960.Dank zij de inzet van een nieuwe groep vrijwilligers die de bevolking en het bedrijfsleven benaderden om de Lichtjesroute nieuw leven in te blazen, kon er vijftien jaar later weer een echte Lichtjesroute van start gaan (1984).

Rechts: deze grappige halve maantjes markeren alweer jarenlang de route langs de Halvemaanstraat. Er tegenover op het Philips-terrein zijn vanaf 2003 voor het eerst de dieren te zien die voorheen op het nabijgelegen Gelderlandplein stonden.
Lieve olifantjes in het circus in de Halvemaanstraat. Een van de onmiskenbare hoogtepunten en heel populair bij de allerkleinsten.
Vele papa's en mama's nemen hier een pauze om naar de prachtige lichtjes te kijken en bij de ijscowagen een ijsje te eten.
Zo'n ijscowagen bevindt zich ook nabij het Hendrik de Keijzerplein waar het prachtige Smurfenpaleis in de vijver is te bewonderen.
Ook hier een geweldige drukte.
De kinderen zijn onder de indruk en de ouders niet minder.

Omdat de Lichtjesroute niet elk jaar precies hetzelfde is, hangen niet alle versieringen altijd op dezelfde plaats.
Er komen ook geregeld nieuwe ornamenten bij. Om die reden en omdat men een vast aantal schakelkasten beschikbaar heeft, zijn niet alle versieringen die men heeft gemaakt, steeds te zien.Hulde aan zo'n 50 vrijwilligers die elk jaar weken van hun tijd in het gebeuren steken om ons te laten genieten!

Enkele cijfertjes per route:
aantal lampjes: 200.000
elektriciteitskabel: 40 km
lichtmasten: 30schakelkasten: 45
lampjes per ornament 150
kabels per ornament: 35 m

Een beetje verstopt, maar vanuit de Muzenlaan goed zichtbaar, hangt aan de Orpheuslaan voor het Maxima Medisch Centrum in Woensel dit sprookjesachtige elfje te sprankelen in de lucht.

Bron: Kijk 'ns aan! Lichtjesroute, Eindhoven door Anneke van Alphen en Dorothée Foole, 1997; foto-archief Tonny van den Boomen; Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

 


Terug naar Bevrijdingsfeesten