Eindhoven - Markt

 


Anno 2003: op dinsdag is het marktdag in het centrum: het marktplein staat dan overvol met veel stoffenkramen. Niet voor niets wordt dit de stoffenmarkt genoemd. Van heinde en verre komt men op dinsdag naar Eindhoven. Het is dan gezellig druk in de stad en ook de winkels profiteren.

Deze foto is genomen op zaterdag. Dan staan er kramen met hoofdzakelijk tweedehands spullen: kleding, boeken, platen, ansichtkaarten en curiosa. Leuk voor de snuffelaars.


Niet altijd waren de winkeliers blij met de komst van de marktkooplieden. Er was in die tijd nog sprake van verkeer en op deze dagen was er geen doorkomen aan. Daarom zijn er nogal wat periodes geweest dat de markt werd gesplitst of elders werd gehouden. In die jaren bepaalden bussen en auto's het beeld.

Gelukkig wordt de markt tegenwoordig weer gebruikt waar hij voor bedoeld is: als marktplein.Zicht op de gespaarde gevels aan de oostzijde van de Markt in 2003. Zij zijn nu onderdeel van het hypermoderne winkelcentrum De Heuvelgalerie en huisvesten voornamelijk café's. Rechts daarvan liggen nog het Casino en het Muziekcentrum aan een van de vele ingangen naar de winkels.

In de zomer is het heerlijk om vanaf een van de vele terrasjes naar het winkelend publiek te kijken, terwijl de allerkleinsten zich in de draaimolen kunnen vermaken.Een plaatje omstreeks 1900. De noordelijke lindenboom is nog niet gekapt; het karakteristieke torentje van de Olifant staat links naast de Franse Kostschool van Boex. Op deze plaats kwam na de 2e Wereldoorlog een doorbraak richting spoor, genaamd de Hermanus Boexstraat met een voor die tijd heel moderne winkelgalerij. Verder op de foto het Haagsch Koffiehuis, Hotel De Wildeman, Hotel De Gouden Leeuw en Concordia.Deze plaatjes spreken voor zich: marktvrouwen in de eerste helft van de vorige eeuw.

Vaak kwamen de marktvrouwen te voet vanuit de dorpen naar de markt in Eindhoven om hun waar te verkopen, die meestal uit boter en groenten bestond. In veel gevallen had men deze al verkocht voor aankomst op de markt en het verdiende geld werd dan opgemaakt aan benodigdheden die men zelf niet kon verbouwen, zoals garen en band.
Levendige handel op het marktplein in een ver verleden: 1928