Eindhoven - Raiffeisenstraat

 


Nu in het centrum van Eindhoven in rap tempo de laatste oude plekjes verdwijnen - niet altijd de mooiste plekjes, maar toch - en vervangen worden door nieuwbouw, trok bij een bezoek aan het Streekarchief aan de Raiffeisenstraat een bijzonder oud gebouw onze aandacht. Gelegen aan een onmogelijke parkeerplaats die wonder boven wonder de tands des tijds heeft doorstaan vroegen we ons af wat het voor gebouw was. Aan de achterzijde is goed te zien dat het gebouw vele malen werd verbouwd. Het bleek te gaan om een oude luciferfabriek uit de 19e eeuw


waarvan de hoofdingang zich aan de Vestdijk bevindt en die jarenlang onderdeel is geweest van het complex van Automobielbedrijf Van der Meulen-Ansems.

Zelfs een oude foto bleek voorhanden.
In 1890 keek je vanaf de latere hoek Tramstraat-Dommelstraat op de lucifersfabriek van Visser, Langemeyer & Co met op de voorgrond het oude kerkhof over de Vest en rechts de villa's aan de Vestdijk. Het kerkhof was tussen 1860 en 1877 in gebruik als kerkhof voor de Katholieken, de Hervormden en de niet-gelovigen; in 1900 werden de beenderen geruimd en werd het terrein verkocht aan A.J. Mignot.Wat er in enkele jaren tijd kan gebeuren.
Het open terrein is geheel verdwenen. In plaats daarvan is er een tramstation verschenen met rechts op de achtergrond wederom het gebouw van de luciferfabriek. Daarachter ziet u de twee torens van de St. Catharinakerk.

We staan hier in de Tramstraat nabij de hoek met de Dommelstraat.

Op onze pagina over de Tramstraat kunt u zien hoe het er tegenwoordig uitziet.
In 1904 bouwde A.J. Mignot deze villa naast de fabriek op de hoek van de Vestdijk met de latere Raiffeisenstraat. Dit zandige verbindingsweggetje mocht bij raadsbesluit van 3-2-1906 door Mignot aangelegd worden tussen de Vestdijk en de Dommelstraat.
Hier poseert de familie op het balkon.

Linksachter de villa kijkt u op de lucifersfabriek van Visser, Langemeyer & Co. De situatie is tot op de dag van vandaag niet veranderd, op de zandweg en de witte muren na.Tot aan de oprichting van de N.V. Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten (BBA) op 29 juni 1934 werd er in Eindhoven nog volop gebruik gemaakt van de tram. Nog geen vijf jaar later waren alle trams door autobussen vervangen.

Op deze foto uit 1965 ziet u rechts nog net de oude fabriek, die dan nog in gebruik is door Garage Van der Meulen-Ansems.Dezelfde plek in 2004. De oude fabriek staat er nog en ook "Jezus Waaghals" op de Paterskerk kijkt nog over de stad uit.

Op de achtergrond de hoogbouw van het Dorint Hotel (voorheen Cocagne).De Vestdijk rond 1904 met links de villa van Mignot en daarachter opnieuw de luciferfabriek. In 1916 werd deze gekocht door Jos van der Meulen-Ansems die er in een automobielbedrijf in vestigde.

Rechts lagen diverse villa´s die met een eigen bruggetje over de stadsgracht met de weg waren verbonden. Rechts in de verte achter de bomen ligt Huize Ravensdonck.
Als u met de muis over de foto heen gaat, ziet u de situatie in 2004.
Door zuiver toeval kregen wij kort geleden het aanbod om eens te komen kijken naar de prachtige gietijzeren pilaren in een oud gebouw aan de Vestdijk....
En dat was... ja, u raadt het al: de oude luciferfabriek!

Kijk maar met ons mee...

Dit is de in- en uitgang, gelegen aan de Vestdijk. Er rijdt net een auto weg, waarna de deur zich weer luidruchtig sluit...
Het gebouw is momenteel in gebruik als particuliere parkeergarage en telt enkele verdiepingen. Het is jammer dat we het geluid niet hebben opgenomen, want het kabaal geproduceerd door de ijzeren platen op de vloeren is oorverdovend als er een auto overheen rijdt...De oude gietijzeren pilaren met rechts een schitterend oud venster.

Automobielbedrijf Van der Meulen-Ansems groeide onder leiding van Jos van der Meulen en later zijn drie zonen Janus, Mathij en Jacques uit tot een gerenommeerd Ford-dealer.
Vol trots kondigden zij in 1931 de komst aan van “den duizendsten Ford-versnellingswagen”.

Hier moeten even zovele Fordjes hun smeerbeurt hebben gehad...Of dit zo´n Fordje is?Nog zo´n prachtige muurschildering voor het nageslacht vastgelegd..Tot slot het uitzicht vanuit een van de oude raampjes op de parkeerplaats waar vroeger de trams arriveerden.

 

 

 

 


Bron: RHC, Eindhoven.