Eindhoven - Stadhuisplein

 


Drie van de vijf stadhuizen die Eindhoven de laatste 100 jaar heeft gehad liggen in U-vorm om het Stadhuisplein heen: het stadhuis uit 1952, het Stadhuis uit 1969 en sinds 2002 het Stadskantoor.
Eindhoven is bijzonder trots op deze steenmassa waar overigens genoeg te kijken valt: de jeugd kan er naar hartelust skaten, de "rode loper" kan er worden gevolgd, de waterbak geeft op warme dagen wat verkoeling en niet te vergeten het oorlogsmonument waar men trouw elk jaar op 18 september het bevrijdingsvuur ontsteekt..


Hier lag ooit de Studentenwei in een waterrijk gebied waar de Dommel zich aftakte naar de stadsgracht en waar de Rundgraaf op uitkwam. In de loop van de vorige eeuw is het water steeds verder teruggedrongen. Rechts: de dubbele sluis naar de Vest (nu de gedempte Oude Stadsgracht) en links loopt de Vest langs de Wal naar het noorden. In het midden de Catharinakerk met op de voorgrond de huisjes aan het Begijnenhof.
Het was een moerassig grasveld dat vaak onder water stond als de Dommel buiten haar oevers trad.
Na de tweede Wereldoorlog zou hier het nieuwe stadhuis (foto rechts) worden gebouwd naar ontwerp van Ir. J. van der Laan (1952).

In 1953 was dit een prachtig sfeervol plekje. De Dommel liep waar nu de parkeergarage onder het Stadhuisplein verdwijnt (zie 2 foto's naar beneden).Enkele jaren later is de Dommel verlegd, maar de vredige sfeer is gebleven.

Op de voorgrond het oorlogsmonument met de toorts waarop jaarlijks het uit Bayeux meegebrachte bevrijdingsvuur wordt ontstoken.
Nadat het eerste gedeelte van het ontwerp was gerealiseerd besloot men hier niet mee verder te gaan.

Jarenlang was dit het onderkomen van de Sociale Dienst; het gebouw staat momenteel te huur.

Rechts kom je via de Molenstraat uit op het Stratumseind.

Dit straatje herbergt zo'n fraaie historie dat Toen en Nu hier een aparte pagina aan zal wijden.
Een nieuw ontwerp van J. van der Laan resulteerde in dit totaal andere "Stadhuis" dat op 18 september 1969 tijdens de 25-jarige herdenking van de bevrijding van de stad officieel werd geopend door koningin Juliana.

Links ziet u het oorlogsmonument met enkele herdenkingskransen.

Rechts op het dak van het stadhuis staat het carillon dat tijdens de opening zijn klanken over het plein liet galmen.De Eindhovense burgerij schonk de stad ter ere van de opening van het stadhuis uit 1969 een vrolijke fontein die inmiddels verbouwd is tot hetgeen op de bovenste foto is te zien.

Verdwenen zijn de enorme goudvissen die met hun felle oranje kleur (er zaten ook zwarte bij en oranje met zwarte en witte vlekken) de kinderen in verrukking brachten.

Op het plaatje rechts uit 1955 ziet u de huisjes aan het Begijnenhof die zijn vervangen door o.a. het kantoorgebouw van de Agglomeratie Eindhoven/KvK.


Naar het Oude Stadhuisje van Eindhoven