Eindhoven - Stratumsedijk

 


Stratumsedijk- Hoek Bilderdijklaan in 2002.

Deze fraaie huizen getuigen van de economische ontwikkeling van Eindhoven in het begin van de vorige eeuw.

Het eerste pand, een gemeentelijk monument, huisvest al jarenlang de firma Fransen-Bosman; de oude mevrouw Bosman begon hier destijds een klein steunkousenwinkeltje.


Een tijdlang is het pand gesplitst geweest en zat er een bakkerij naast. Intussen is Fransen-Bosman ongelooflijk gegroeid en hebben zij ook een grote zaak aan de Dillenburgstraat.

Het witte huis rechts (nr. 4) staat op de Rijksmonumentenlijst en is omstreeks 1902 gebouwd in opdracht van sigarenfabrikant J.A. Lurmans. Deze verkocht het in 1907 aan de bierbrouwer Huenges.Een winterse foto uit 1907 genomen op nagenoeg dezelfde plaats door een onbekende fotograaf.

Op de achtergrond het bruggetje over de Dommel waarachter het Stratumseind begint. Het was een sjieke straat; er stonden nog geen lelijke verkeersborden en van graffiti had men nog nooit gehoord.
Wel ziet u al een mast van de in 1902 opgerichte Eindhovense Telefoonmaatschappij.Op dit plaatje uit 1910 is goed te zien dat de Bilderdijklaan er toen nog niet liep.

De ingang van die straat begon op de plaats van de grote boom linksaf.
In 1935 startte hier de winkel genaamd "Willem Fransen, Kunstledematen en Bandages", geleid door zijn zus, mevr. Bosman-Fransen.
Het pand werd destijds gedeeld met bakker Coppens die zich links van de huidige ingang bevond en rechts zat Willem Fransen.Anno 2002: hier is goed te zien dat de beide ingangen verdwenen zijn en dat er onder het balkon een enkele ingang is gemaakt. Ook de ramen hebben flinke wijzingen ondergaan: de winkelramen zijn gesplitst en (opnieuw?) voorzien van fraaie sierlijsten.