Gestel - Café 't Groenewoud

 Hennie de Groot mailde ons nevenstaande aquarel die gemaakt is door Jan van Mierlo.

Een idyllisch plaatje van het Café van Toontje Welten "'t Groenewoud" gelegen aan de Hagenkampweg 108 op de kruising met de Laagstraat waar tot 1959 het Bels Lijntje voorbij reed. Het café moest verdwijnen voor de aanleg van de Karel de Grotelaan.Vóór de Karel de Grotelaan werd aangelegd heette het hier de Mecklen-burgstraat en dáárvoor de Laagstraat of Goorstraat. De straat waar de 2 mannen staan is de inrit van Garage Strijbosch; daar werden vroeger alleen tractoren verkocht. Het huis erachter dat dwars staat was van Sjang Cox de kolenboer. Achter dat huis zie je nog net een boom, de grote "pèrdekestanje" op de hoek van de Palingstraat. Onder die boom stond spoorhuisje no.39. De laatste bewoner was Van Leent.
Wie-o-wie heeft er een oude foto van?


Aan de overkant van de weg, rechts op de foto, komt de Hagenkampweg vanuit de stad. Deze loopt parallel aan het spoor achter het lage struikgewas. Het smalle straatje rechts voor het struikgewas is de Julianastraat. Deze liep ook parallel aan het spoor. Na het huis met de luifel aan de rechterkant kom je in de Anna van Engelandstraat.

In het huis rechts op de hoek met luifel was een winkel voor "kruidenierswaren, gedroogde vleeschwaren en suikerwerken" gevestigd, eerst van Vergouwen, later van Rens van Dijk en zijn vrouw.

Achteraan in het midden ligt het Café van Toontje Welten weer, met daarvoor de overweg. Als je de overweg overstak kon je linksaf de Hagenkampweg volgen parallel aan het spoor. Die kwam uit op de Hoogstraat. Ging je na de overweg rechtdoor (met het café aan je linkerhand) dan kwam je op het niet-verharde gedeelte van de Laagstraat, ook wel "de zwarte pad" genoemd. Direct rechts splitste zich de Anna van Engelandstraat af en links achter het café lag de handboogschietbaan van "De Landbouw" waar je als kind zondags weleens ging kijken.
Het café was ook het 'clubhuis' van de Gèsselse Boys toen die nog aan de Hagenkampweg voetbalden.
Aan dit modderige pad vond je ook speeltuin "Marijke" (geen toegang voor kinderen van deze kant van het spoor), wat volkstuintjes en Boerke van der Grinten.
Van daaruit liep een paadje naar de "Mopse Brug" (foto rechts uit 1930) over de Gender waar je via de vuilnisbelt in Strijp terecht kwam (Engelsbergen).
Bleef je de zwarte pad helemaal volgen dan werd hij op een gegeven moment weer verhard ongeveer ter hoogte van de Baarstraat.


Nu: de Karel de Grotelaan in dezelfde richting. In het huis rechts is geen kruidenierswinkel meer gevestigd; de straat heet nu de Hagenkampweg Noord.

De spoorlijn is allang verdwenen.
Om de Karel de Grotelaan aan te leggen moesten er nogal wat huizen verdwijnen.
Zo ook Café 't Groenewoud.

In de witte kantoortoren huist het belastingkantoor van de regio Eindhoven.Op deze situatieschets is te zien hoe het kruispunt van wegen in 1926 was.

Ook de positie van de fotograaf is aangegeven.

Het riviertje linksboven is de Gender die rond 1948 ongeveer vanaf de Bliekstraat c.q. Anna van Engelandstraat werd overkluisd, maar mogelijk in de toekomst toch weer de kans gaat krijgen gedeeltelijk bovengronds te stromen.

 Een fraaie close-up van het café werd gemaakt door John van Melis uit de Zeelsterstraat.
Het huis op de achtergrond ligt aan de Anna van Engelandstraat (voorheen de Bliekstraat). De huizen in deze straat werden tussen 1934 en 1937 gebouwd in de stijl van de jaren '30, een combinatie van strakke bakstenen gevels met decoratieve elementen zoals glas-in-lood en Art Deco voordeuren.
De luifel geheel rechts op de foto is van de kruidenierswinkel van de heer Vergouwen.Handboogschieten achter het café in 1954.De vader van Toontje Welten, Wilhelmus Godefriedus Welten, begon samen met zijn vrouw Maria een koffiehuis in 1904. Dat wil zeggen, zijn vrouw "deed" overdag het café en hij 's avonds. Het was geen vetpot: het weekloon van de klant ging naar de vrouw, wat erover bleef kon manlief in de kroeg spenderen. Veel was dat niet.
Ze kregen vijf kinderen, waarvan er drie in leven bleven. Na het overlijden van hun vader in 1934 erfden zij het café. Toon en Jet namen het café over. De andere broer Frits werd frater in Tilburg.Maria Welten-Jacobs, Jet en Frits op de prachtige veranda van 't Groenewoud in lang vervlogen tijden.Links: Maria Welten-Jacobs in 1933 met dochter Jet en Keesje de hond.

Rechts: Toontje Welten

Jet trouwde met Fons van Melis uit de Palingstraat.

Toontje trouwde in 1939 met Maria van den Reek.

Toen het café in 1958 moest worden gesloten besloot Toon de overstap te wagen naar het Stadspaviljoen in het Stadswandelpark in Stratum.

Rechts: als Toon 25 jaar in het café zit luistert het muzikaal ensemble van de Palingstraat 't feest op (achtergrond).

Hierover en nog veel meer kunt u lezen in het tweede boek van Hennie de Groot over de Palingstraat dat eind van dit jaar uitkomt!

Na de noodlottige dood van vader Toon in 1961 namen van de vier kinderen de oudste twee, Ria en Willie, het Stadspaviljoen van hun ouders over.Daar hoopt inmiddels de derde generatie op 3 oktober 2004 het 100-jarig bestaan te vieren van dit succesvolle familiebedrijf.

Mensen proficiat!

Met dank aan Hans van Melis en Hennie de Groot.