Gestel - St. Lambertuskerk

 


Het eerste wat in het oog springt bij het naderen van de St. Lambertusstraat aan de Hoogstraat 299 in Gestel is het fraaie beeld van St. Joris.
Dit werd bij het 500-jarig bestaan van de St.Jorisgilde op 10 mei 1931 aangeboden aan het kerkbestuur en is ontworpen door A. Bressers. Hiernaast ziet u een ontwerptekening van het beeld.

Rechts de kerk gezien vanuit de Hoogstraat-Frans Leharplein.
Aan de rechterzijde van de kerk ligt de oude pastorie, nu in gebruik door woninginrichter Lebesque.

Een foto van het beeld in 2003.
Op de achtergrond ziet u het oude patronaatsgebouw, een gemeentelijk monument.

 De kerk is gebouwd in 1910 en ontworpen door Architect W. te Riele Gzn. en is een zogenaamd neogotische kruisbasiliek. De kerk met pastorie zijn in 1972 gered door protesterende parochianen, die de kerk zelfs een tijdje bezet hebben gehouden toen sluiting dreigde wegens de aanleg van een weg en plannen voor de bouw van een winkelcentrum in de buurt.
Gelukkig zijn de gebouwen intussen op de Rijksmonumentenlijst geplaatst.

Een uitgebreid verslag (let op: op deze site moet je inloggen) van de bezetting stond onlangs gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad en geeft een goed beeld van de moed en durf van de brave parochianen in een woelige tijd.

Daardoor is een markant herkenningspunt voor de historische dorpskern van Gestel bewaard gebleven.
De linkerfoto geeft een plaatje weer van de huidige St. Lambertuskerk in 1915, gefotografeerd door Jan Bijnen uit Waalre.

Op de rechterfoto ziet u het oude waterstaatskerkje uit 1835 dat op dezelfde plaats heeft gestaan en dat moest wijken voor de nieuwe kerk.

In de toren hing een klok uit de vroegere St. Lambertuskerk die in Blaarthem had gestaan.