Gestel - nabij de Ploegstraat

 Café 't Rozenknopje vormt al jaren een herkenningspunt op de splitsing van de Hoogstraat met de Gestelsestraat, vroeger ook wel de Zandstraat geheten.
Het Rozenknopje was het stamcafé van de gelijknamige zang- en toneelvereniging die in 1887 werd opgericht.

Links kijkt u op de fraaie toren van de R.K. kerk van het H. Hart, gelegen aan de Ploegstraat, waarvan de eerste steen op 22 april 1930 werd gelegd.Een oude ansichtkaart uit het begin van de vorige eeuw toont de Hoogstraat richting zuiden met links dezelfde herberg die toen nog Café Kneepkens van "De Kneup" heette.

Rechts een aardig winkelpand waarin de familie Toirkens huishoudelijke artikelen verkocht.

Ook ziet u hier de spoorrails liggen van de stoomtram naar Reusel die hier tot ca. 1935 heeft gelopen.
Tom van Grootel zond ons vanuit Australië de volgende foto's van het Rozenknopje waar zijn ouders Hemke en Godefrieda van Grootel tussen tussen 1923 en 1937 de scepter zwaaiden.

Hiernaast: moeder Godefrieda in 1935. Rechts aan de muur de dubbeltjespot of spaarkas die in 1971 nog steeds op dezelfde plaats hing (zie foto onder). Hierin spaarden de gasten het hele jaar door voor de kermis.

Geheel rechts: de ledenlijst van het Gestels zangkoor. Enkele leden waren:
J. Wouters, P. Hillenaar, H. Kneepkens, J. v.d. Werff, J. Toirkens, P. Kneepkens, H. v. Swaemen en C. van Rooij.

En hier een staatsieportret van dit koor waarnaar het café is vernoemd.Het interieur van het café in 1971. Zo te zien is er in al die jaren niet veel veranderd.


Links achteraan in de verte ziet u het Rozenknopje weer liggen. Aan de rechterkant is veel gesloopt. De oude huisjes rechts van het mooie witte pand "Second Floor" (hier zat vroeger de slagerij van Jos van Tuijn) zijn verdwenen, evenals de huisjes recht tegenover het Rozenknopje, waar al jaren een parkeerplaats ligt.
De dichtgespijkerde arbeidershuisjes dreigden eenzelfde lot te ondergaan.
Nu zij echter op de monumentenlijst zijn geplaatst, is de kans groot dat dit typisch Gestels straatbeeld kan blijven...De parochie van het Heilig Hart werd op 2 september 1917 opgericht door Mgr. Van de Ven, bisschop van Den Bosch. Het zou nog tot 1931 duren voordat er een eigen kerk was gerealiseerd.
Tot die tijd moesten parochianen zich behelpen met de St. Lambertuskerk of een noodkerk aan de Hoogstraat.

De fraaie kerk in expressionistische stijl is ontworpen door de architecten Dom P. Bellot en H.C. van de Leur en staat op de rijksmonumentenlijst. In 1953 werd de kerk onder architectuur van Jos Bedaux voorzien van stenen gewelven en een portaal aan de voorzijde.
Een groepsfoto genomen bij het bezoek van Mgr. Diepen op 11 juni 1931 aan de parochie van het H. Hart te Eindhoven-Gestel. Aan de linkerhand van Mgr. Diepen Deken Dr. Maas, aan de rechterhand de pastoor der parochie, de Z. Eerwaarde Heer van Heeswijk.
De bisschop had hier zojuist de kerk van het H. Hart gewijd. De avond ervoor zegende de bisschop de drie mooie klokken voor de kerk, een geschenk der parochianen.
Bron: Katholieke Illustratie nr. 25, d.d. 18 juni 1931.Net niet zichtbaar op deze foto uit 2004 is dat het oude huis rechts er niet meer staat. In de omgeving van de kerk is rond 1993 ontzettend veel gesloopt, o.a. de R.K. Meisjesschool uit 1924 die zich linksachter de kerk bevond.
Hier staat nu het nieuwbouwcomplex "Hof van Eden". De school vond een tijdelijk onderkomen in het gebouw van de Pedagogische Academie aan de Edenstraat.

Gelukkig is de Nutsschool aan de Akkerstraat blijven staan, en ook het gebouw waarin vroeger de jongensschool was gehuisvest staat er nog.
Een onbekend fotograaf maakte in 1972 deze foto vanuit het gebouw van de Technische Dienst. De Hof van Eden zou pas in 1993 worden gebouwd. Uiterst links de kerk aan de Ploegstraat, daarnaast de R.K. Meisjesschool en rechts de Pedagogische Academie.

De R.K. Jongensschool is op deze foto niet zichtbaar. Zij ligt aan de overzijde van de Ploegstraat, achter de huizen links van de kerk.

Foto boven: Zuster Maria Wilhelmo was hoofd van de zeven-klassige H. Hart Meisjesschool aan de Ploegstraat die in 1924 geopend werd door pastoor Gosinius van Heewijk.
Zij behoorde tot de orde van de Zusters van Liefde uit Schijndel, die vele scholen in Eindhoven van leerkrachten voorzag.

Foto rechts: Een fraaie opname van de Nutsschool aan de Akkerstraat die in 1930 werd geopend.
Door dit poortje in de Ploegstraat kon men op de speelplaats van de jongensschool komen. Tussen de huizen door ziet u een stukje van de gevel liggen.

De ingang voor de leerlingen was echter aan de Gestelsestraat. Tegenwoordig is het schoolgebouw particulier bezit. Om die reden is het terrein niet meer vrij toegankelijk..

 
Een fraaie detailopname van de zijgevel van de oude school. Aan de bovenzijde bevindt zich een bijzonder ornament waar we helaas geen verdere informatie over hebben gevonden (linkerfoto).

Rechts: zicht op de school vanaf de voormalige speelplaats. Daar ligt nu een fraaie tuin. Enkele van de vele ramen zijn vervangen door vrolijk rood geschilderde deuren.

Het pand is momenteel in gebruik als woonruimte c.q. atelier.


Deze bijzondere foto uit de oude doos mag natuurlijk niet ontbreken. Het is een klassenfoto uit 1940, genomen op de speelplaats van de school.

Namen van de kinderen zijn niet bekend, links bovenmeester Engbers, ofwel d'n "dikke" Eng en rechts meester Hoppenbrouwers.

Als iemand zichzelf herkent of weet om welke klas dit gaat zouden wij dit graag van u vernemen.


Naar het Bels Lijntje