Stratum - Eikenburg deel 1

 

Toen de uit België afkomstige advocaat Jonkheer van der Beken Pasteel in 1823 de heerlijkheid Aalst aankocht bestond deze uit vele hectaren uitgestrekt bos, wei, bouwland en heidegrond. Om u een idee te geven: het omvatte de gronden van de latere hoeve Bijbeek (Animali), de Leemhoef, Voorbeek, Pannenhoef, Moerbeek, Achterbeek en Beekhoven.
Zijn echtgenote, Maria Allegonda Smits, erft de nabij gelegen Heihoef - het latere Eikenburg - van haar ouders, en laat hierop een omgracht buiten bouwen, waar zij in 1833/1834 met haar man gaat wonen.
Rechts: de huidige kapel, in gebruik genomen op 15 januari 1924.


Na het overlijden van de jonkvrouwe wordt de Heihoef in 1880 verkocht aan de Franse paters Redemptoristen, die hun land moesten verlaten.
Rond 1885 bouwden zij tegen de oude vleugel een grote houten kapel (rechts), een gebouw van 2 verdiepingen. Op de bovenverdieping bevond zich de kapel, terwijl op de begane grond de cellen waren van de Redemptoristen.
De kapel werd in 1925 geschonken aan de zusters Ursulinen die hem herbouwden aan de Stratumsedijk.


De volgende aanvulling werd ons toegestuurd door Jan E.E. Keunen, waarvoor dank:

De Heihoef was van 1864 tot 1881 in bezit van bierbrouwer Felix Theodoor Keunen Jr.,
geb. Stratum 25 dec. 1834, overl. Stratum 15 nov. 1908 en firmant van Keunen, Stoop & Co., bierbrouwers te Stratum.


Toen de paters Redemptoristen in 1894 naar Frankrijk terugkeerden, ging de Heihoef met 1,5 ha. grond over in handen van de Broeders van Liefde, die er op 15 januari 1895 een internaat openden voor de eerste acht leerlingen.

Links: de Stratumse beeldhouwer Jan Custers kapte dit St. Joris-beeld uit een blok Savonière-steen. Het werd in 1909 geschonken aan de rector van Eikenburg vanwege zijn zilveren priesterfeest.

Rechts: het Altaar van het Heilig Hart in de oude Kapel.
Deze ansichtkaart uit 1906 toont de mooie voortuin met vijver, rustige zitjes en calvarieberg, die rond 1922 moest verdwijnen om de nieuwe gebouwen een plaats te geven. Kijk eens naar de kale oprijlaan richting Aalsterweg!

Vanwege huisvestingsproblemen bouwde men een nieuwe kapel, badzaal, school, keuken, ziekenzaal, administratiegebouw en klooster.Omdat het nette pensionaat "de Heihoef" nogal eens werd verward met het Limburgse gesticht voor verlaten kinderen "de Heibloem" werd naarstig gezocht naar een nieuwe naam.

Vanaf 1898 besluit men de Heihoef voortaan Eikenburg te noemen, naar de vele eikenbomen die het oude kasteel (burcht) omringen.

Rechts: het voormalige broederhuis.

naar Eikenburg deel 2.