Stratum - Kruidenbuurt

 

We staan hier op het Lavendelplein in de Kruidenbuurt in Stratum. Links naast het huis met het geblokte dak (de buurtinfo-winkel) kom je via de 1e Lavendelstraat uit op de Heezerweg ter hoogte van de St. Jozef- ofwel Tivolikerk.

Dit wijdse plein vormt het hart van een wijk die in de komende jaren zal worden gesloopt. Renovatie bleek te kostbaar. De nieuwbouwplannen zijn onlangs aan de bewoners gepresenteerd. Als afscheid werd op het plein voor de laatste maal een groot buurtfeest gehouden.We gaan terug naar 1920 toen het stadje Eindhoven zijn buurgemeenten inlijfde, nl. Woensel, Gestel, Stratum, Tongelre en Strijp. Al snel schoten de nieuwbouw-wijken als paddestoelen uit de grond. Woensel-West, de Bennekelse Akkers maar ook de Kruidenbuurt, een typische tuinwijk uit de jaren '30 van de vorige eeuw.
Rond 1930 werden de eerste woningen aan de Laurierstraat opgeleverd.
Door de economische crisis stonden nog veel woningen leeg.
Rechts: 1e Akkermuntstraat in 1931.Deze foto uit 1931 (fotograaf helaas onbekend) werd ons ter beschikking gesteld door de medewerkers van de buurtinfo-winkel, evenals de onderstaande foto van het badhuis..

Rechts: de bouw van het badhuis gezien vanuit de 1e Lavendelstraat.

 

 
Door de Stichting Volks- en Schoolbad werd in 1931 dit badhuis geopend waar mensen na het werk voor een kwartje een bad of een douche konden nemen.
Voor degenen die zich thuis nog met een teiltje water moesten wassen was het een grote luxe, hoewel de tijd per persoon wel wat krap was: het duurde zó lang voor het bad was volgelopen dat er weinig tijd overbleef om er daadwerkelijk van te genieten...


De Eindhovense Illustratie voor het Katholieke huisgezin publiceerde op 26 februari 1931 het onderstaande plaatje van het interieur van de pas geopende tweede R.K. Openbare Leeszaal en Boekerij aan het Lavendelplein (foto rechtsonder), terwijl Ad Reniers ons de tekst zond van het rommelpotliedje die overigens niet overal in de stad hetzelfde was:


Jan,'tis vastenaovond
We komme nie thuis vur t'aovond
t'aovond in de maneschijn
as ons vadder en ons moeder naor bed toe zijn
Danse wij op klompe
zimpe zampe zompe
'k Heb gezongen en niks gehad
Snij maar 'n stuk van 't verreken zijn gat
't verke zun gat is toegevrorre
Mieke hi dur meske verlorre
Kinnebakkerij,'kinnebakkerij
Gif me ne cent dan goj ik vurbij
Gif me nen appel of un peer,
dan kom ik 't volgend jaor nie meer.De Kruidenbuurt beleefde kort nadat de eerste bewoners er een woning hadden betrokken 2 primeurs: het eerste gemeentelijke badhuis opende er zijn deuren en op zaterdag 30 juli 1932 werd op het Lavendelplein de eerste Eindhovense kinderspeelplaats geopend. Hij was tot stand gekomen dankzij de inspanning van een in het jaar daarvoor opgerichte neutrale speeltuinvereniging. Bij de opening hadden zich 400 met vlaggen getooide kinderen verzameld. Een 3-jarige meisje knipte een lint door waarna speeltuin "Kindervreugd" was opengesteld.
Bron: Eindhoven van 1900 tot nu.
In deze oude slagerij opent binnenkort Gaby's Galerie, een winkel-atelier met zelfgemaakt keramiek, met het vooruit-zicht hier zeker nog zo'n vijf jaar te kunnen blijven.

Toch jammer dat dit alles verdwijnen gaat. Zou met de oude huizen ook de sfeer verdwijnen? Waarom niet de huizen in ongeveer dezelfde stijl terugbouwen, zoals men in de Alard du Hamelstraat van plan is? Dan is immers iedereen tevreden....De bekende (hof)fotograaf A. van Beurden trok in het jaar 1931 de toen spiksplinternieuwe Kruidenbuurt in om de mooie nieuwe woningen te fotograferen.

Hij maakte o.a. deze foto van het winkelpand van runder-, kalfs- en varkensslagerij L. Voorkamp op de hoek van de Lavendelhof en de 2e Lavendelstraat, gebouwd in 1930-1931 naar ontwerp van Gemeentewerken, afd. Nieuwbouw.Door de begroeiing bijna niet te zien:
de St. Jozef- of Tivolikerk aan de Heezerweg, die werd gebouwd als hulpkerk voor de H. Brigidaparochie te Zesgehuchten in Geldrop. Al in 1930 werd begonnen in een houten noodkerk aan het Arnaudinaplein. In 1939 werden de tegenwoordige kerk en klooster gebouwd onder architectuur van De Beer uit Eindhoven.

Omdat de kerk zal worden gesloten is men naarstig op zoek naar een passende herbestemming voor beide gebouwen.
Dezelfde kerk met klooster rond 1950.Het winkelcentrum aan de noordzijde van de Korianderstraat op een ingekleurde ansichtkaart in de jaren '50-'60.Hetzelfde winkelcentrum anno 2003.

De bomen geven de straat een heel ander aanzien..