Tongelre - Amicitia

 

Als je het winkelcentrum De Haagdijk aan de Tongelresestraat anno 2003 ziet, kun je je haast niet voorstellen hoe landelijk dit kruispunt ooit was.
Hier kwamen de Tongelresestraat, de Groenstraat (nu rondweg), de Kempensebaan en de Veestraat bij elkaar.

De winkel op de linkerhoek begon in 1930 zijn bestaan als caf'é-concertzaal Amicitia, het paradepaardje van Piet Martens.Het was in de nazomer van 1931 dat de familie Van Hoek in het gloednieuwe Amicitia haar 50-jarige bruiloft vierde.
De concertzaal die plaatsbood aan 500 personen was uniek in Eindhoven en omgeving.
De Tongelresestraat (u kijkt hier richting centrum) was nog niet bestraat en het was er zo rustig dat men er uitgebreid kon poseren.
Links op de achtergrond ziet u nog net het dak van de boerderij van De Goeij, terwijl in het huis rechts schoenmaker De Greef woonde.Een close-up van de schoenmakerij van De Greef, gelegen op de hoek van de Groenstraat (nu rondweg) met de Tongelresestraat, zo ongeveer waar nu de Konmar ligt.

 Ter illustratie een overzichtsfoto met hierop de winkelgalerij van Albert Heijn, bakker Poell en ijssalon La Toscana, en daarnaast de kledingzaak waar vroeger Amicitia zat.

Op deze plaats stond in 1840 al een café met in 1880 in de tuin een beugelbaan.
Met de komst van koopman-herbergier Nes van den Broek groeide het café verder uit tot het in 1919 samen met de ernaast gelegen manufacturenwinkel werd overgenomen door Piet Martens, die het café Klein Tongelre noemde.
Het jaar erna bouwde hij er een zaaltje bij wat in 1922 toneel- en danszaal werd.

Piet had grootse plannen en om die te realiseren kocht hij nogal wat grond eromheen o.a. van boer De Goeij, brak alles af en bouwde Amicitia voor 35.000 gulden.
Links een modern kantoorgebouw van HBG, rechts de gebouwen van Albert Heijn en de Rabobank.

Dit is de rondweg gezien vanuit het fietspad bij de Berenkuil.
Links voor het kantoorgebouw ligt de ingang van de Melkweg. Op deze foto is weinig aantrekkelijks te zien.
Dat was in vroeger jaren heel anders.

Kijkt u maar even verder naar de volgende foto op dezelfde plek:
Herkent u iets? Waarschijnlijk niet, want er is niet veel meer van over. Okee, links ligt wederom de ingang van de Melkweg; toen een heel smal zandpaadje.
Daarachter de schuur met boerderij van Piet Sanders (de keizer). Dan komt de ingang van de Tongelresestraat richting spoor met op de andere hoek de boerderij die er nu nog ligt (goed kijken op vorige foto). Helaas onttrekt daar de grote boom het zicht op de oude schuur die erachter ligt, maar hij ligt er nog!De doorgang tussen die oude schuur en de grote boerderij van Dekkers in het midden van de foto is het Veestraatje, ooit Achterstraat genoemd.
Rechts van de boerderij begon het zwarte pad, wat uitkwam op de Kempenschebaan. Meteen aansluitend het café De Zes Billen en pas dan kwam Amicitia

Wij hopen dat u mee heeft kunnen genieten van deze pagina, nu duidelijk is wat een mooie omgeving het hier vroeger was...


Bron: Tongelre oh Tongelre, door Tonny van den Boomen ISBN90-9015063-3 Eindhoven 2001.