Tongelre - Rembrandtplein e.o.

 


Anno 2003:

Vanuit de Vincent van Goghstraat kijk je hier op het Rembrandtplein richting rondweg. Rechts van de grote boom ga je de Terwestenstraat in.
De huizen rechts en linksom het hoekje zijn erg karakteristiek: ze hebben aan de voorzijde een verhoogd terras, van waaruit de bewoners in hun tuinstoelen met goed weer een prachtig uitzicht over het plein hebben. Dit versterkt dan ook de bijzondere saamhorigheid in de buurt.


Nog in 1945 zag het er op deze plek heel anders uit. Links ziet u nog net een zijgevel van een huis aan de Kempenschebaan; in de verte ziet u links een blok huizen (zijkant) aan het Rembrandtplein en rechts de achterkant van de huizen in de Terwestenstraat.
Wat deze foto zo interessant maakt is het riviertje de Lakerloop, bijgenaamd "strontsloot". Bij de aanleg van de arbeiderswijk "De Lakerlopen" in de jaren '20 waren er nogal wat problemen met de aanleg van het riool. Gemakshalve kwam e.e.a. in de Lakerloop terecht.
De oorspronkelijke Lakerloop is op deze kaart van 1955 ingetekend.
In werkelijkheid was het riviertje toen al grotendeels verdwenen. De fotograaf van bovenstaande foto moet ongeveer bij het kruisje hebben gestaan (hoek Kempenschebaan-Vincent van Goghstraat); nergens anders liep het riviertje zo rakelings langs de huizen. De gele streep geeft de ligging van de Terwestenstraat aan. De rondweg is met stippellijnen aangegeven.

 Een van de meest kleurrijke mensen uit de na-oorlogse Tongelrese samenleving vormde paardenhandelaar Chris Otten, woonachtig aan de Vincent van Goghstraat 16.

Achter in zijn woningbouwschuurtje herbergde hij zijn enorme paarden die men met veel ontzag aanschouwde. Nagenoeg elke dag trok hij er met zijn paarden op uit.

Als paardenhandelaar kwam je hem op elk paardenfestijn tegen, ook na zijn pensioen.


In oktober 1978 was het feest
in de straat: het echtpaar Otten-Granneman is dan vijftig jaar getrouwd (foto rechts).
Nog een aardig plaatje van de karakteristieke woningen aan het plein met rechts de bushalte en de ingang naar de Van Ostadestraat/Mesdagstraat.