Tongelre - Slachthuis

 

Aan de Molukkenlaan in Tongelre lag vroeger het Eindhovense slachthuis.
Nu is het een verlaten plek met wijds uitzicht, gelegen temidden van het schitterende natuurgebied het Wasven.

Als de termiek optimaal is, meestal op vroege zomeravonden, kunt u er dit tafereeltje aantreffen.
Respecteer de privacy van de bewoners van de woonwagens en wandel eens links het bos in. U treft een uniek natuurgebied aan, gelegen tussen snelweg en spoorlijn.


Op dit kaartje uit 1937 is goed te zien waar de gebouwen gelegen hebben (aangegeven met nummer 32). Bovenin is nog net een stukje van de IJzeren Man te zien. Het oranje blokje links is het blok huizen aan de Balistraat, die verdwenen is. Ook staat hier de dubbele spoorwegovergang op waar nu de Berenkuil onder het spoor doorgaat.

De spoorwegovergang bij de Groendwarsstraat-Hofstraat was er nog niet.Het gehele personeel van het slachthuis op de foto ter gelegenheid van de opening in 1929: directie, grossiers, vrachtrijders, slagers, uitbeners, laboratorium- en kantoorpersoneel.

 Het bieden en afdingen over de prijs van een van de koeien door grossier J. Wijnhoven. In het midden een boer, daarnaast Harry Janssen met Piet de Vries, slager aan de Tongelresestraat en vader van de bekende dressuuramazone Tineke Bartels-de Vries.


Misschien wel de mooiste foto: hierop zijn de wagens te zien, waarmee het geslachte vee naar de slagers werd gebracht. In die tijd (jaren vijftig) gebeurde dat met paard en wagen, maar ook het gemotoriseerd vrachtrijden had zijn intrede gedaan.


Op deze ansichtkaart uit de jaren veertig ziet u links het laboratoriumgebouw, in het midden achter de poort het daadwerkelijke slachthuis en rechts de kantoren met schaftlokaal.

Wat een moeite het kostte om de dieren daar door de poort te krijgen... Ook waren er paarden die daar niet voorbij wilden. De vreemde geur schrok hen al van verre af.
De oude portierswoning aan de Celebeslaan is het enige wat nog herinnert aan de bedrijvigheid van het voormalige slachthuis.

Deze straat huisvest diverse gebouwen van het Lorentz-Casimir Lyceum in een zeer landelijke omgeving. Een vergeten stukje natuur- en wandelgebied nabij het centrum van de stad. Een plaatselijke actiegroep vecht voor het behoud van dit mooie stukje Tongelre: www.wasven.nl.