Tongelre - Tongelresestraat

 


Een uitstapje terug in de tijd: dit is de meest recente foto van de Tongelresestraat ter hoogte van de St. Martinuskerk genomen in 2003.

Sinds een jaar of wat staan hier nu deze moderne eengezinswoningen. Zij zijn in de plaats gekomen van een gezellig rijtje arbeiderswoninkjes dat in niet al te beste staat verkeerde..

 


Dit zijn enkele van die huisjes, in 1999 gefotografeerd door de eigenaar van Friture 't Hofke.

Aan de linkerkant van het achterste roodstenen huisje is nog net het groene reclamebord te zien van het groentenmenneke dat daar in gebrekkig Nederlands zijn waren aanprees. Hij zat nagenoeg elke dag op zijn oprit op klandizie te wachten, weer of geen weer.

Met de huisjes is ook het menneke verdwenen - naar het bejaardentehuis misschien?Het valt niet mee om exact hetzelfde plaatje te bemachtigen als je uit de doos van het verleden moet putten.
Op deze foto is te zien hoe de Tongelresestraat er omstreeks 1934 uitzag.

Links ziet u de boerderij van Dekkers, later Ploegmakers en rechts café van der Aalst met smederij.In 1910 zag het er zo uit: de weg was alleen in het midden verhard. Toch was dit toen al een "provinciale" weg, de zgn. grindweg van Stratum naar Lieshout, aangelegd in 1868. Dit gedeelte van de Tongelresestraat heette toen overigens de Heerenstraat. De gehele bebouwing zowel links als rechts is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Alleen de kerk is gebleven.