Woensel - De Antonius-Fellenoord deel 2

 

Na het laatste bombardement op 19 september 1944 was de kerk totaal onbruikbaar. Aan de zuidkant werden de muren weggevaagd. Wat men nog kan redden uit het puin wordt verzameld ten behoeve van de inrichting van twee noodkerken:

Elke dag was er mis in de zaal van café-restaurant "de Kroon" (rechts), daar waar Boschdijk en Kruisstraat bij elkaar kwamen. 's Zondags kon men ook terecht in Sancta Maria waar het veel kleiner was, maar men wel kon biechten.De noodkerken zouden in gebruik blijven tot de oude kerk weer was opgebouwd.

Dat heeft maar liefst geduurd tot 15 juni 1949 - bijna 5 jaar - maar toen stond er dan ook een prachtkerk te stralen. Voor de restauratie tekenden de architecten ir. J. van Buytenen en J. Schijvens.

Rechts: met de nodige ceremonie kan de noodkerk "St. Antonius-Kroon" in zaal De Hooizolder worden verlaten.Achter hotel "de Kroon" aan de Boschdijk 36 bevond zich zaal De Hooizolder, zo genoemd omdat op de hooizolder een sigarenfabriek van Maas was gevestigd. In eerste instantie woonde de familie Maas in "de Kroon", later zijn zij verhuisd naar de Kruisstraat. De Hooizolder was bekend om zijn gezellige dansavonden, waar heel Eindhoven op af kwam.Veel later was dit hotel eigendom van P. Spoormakers. Voor een overnachting met ontbijt betaalde je in die tijd slechts fl. 4,50. Kom daar nu maar eens om!
Als Pastoor Van Wijck op 29 oktober 1966 afscheid neemt van zijn parochie is de Harmoniestraat nog ongeschonden. Het zal niet lang duren voordat ook hier de vooruitgang toeslaat.
De Harmoniestraat wordt Fellenoord.
Alle gebouwen op deze foto zijn gesloopt op de kantoortoren van de Rabobank na.

De zijstraat links is de Lijmbeekstraat. Als blijvend herkenningspunt op deze en de volgende foto's is nog net een stukje zichtbaar van het verdeelstation.
Hier is de Harmoniestraat al omgetoverd in Fellenoord.

Van links naar rechts:

de Antoniuskerk, Holiday Inn, Boerenleenbank (Rabobank) en Technische Hogeschool (TU).

De betonnen blok rechts maakt deel uit van de verhoging waarop zich het verdeelstation nog steeds bevindt.

Foto: Olsa.
Anno 2004: de kerk is vervangen door de (ook alweer) voormalige gebouwen van het Word Trade Center met daarnaast het voormalige VGZ-kantoor, een nèt niet verborgen stukje dak van Holiday Inn en opnieuw de Rabobank en Technische Universiteit.

Inmiddels hebben diverse van deze gebouwen alweer nieuwe gebruikers gekregen (ABN-Amro, Inkasso Unie, SNT).

 
Een heel bekende ansichtkaart. Maar welke tunnel was dit ook alweer? De naam Bosdijk schept verwarring voor de jongere inwoners van de stad. Die ligt hier toch helemaal niet?

Neen, de huidige aansluiting op de Boschdijk ligt verder naar het westen.
Hans van Melis legde de huidige situatie vast (2004).


 

 

 
Op onze oproep om kleurenfoto's van de kerk reageerde Hennie de Groot. Hij maakte in 1970 de bruiloftsfoto's op deze pagina's. Daarbij kwamen bij velen mooie herinneringen omhoog...

Op de achtergrond Boschdijk nr. 46 en 44. Rechts daarnaast op nr. 42 was een loodgietersbedrijf en dan kwam het beruchte café-bar, sexboetiek en automatiek Riche ('t Wiel) op de hoek met de Hemelrijken.
Een van de laatste huwelijken die in de kerk werden gesloten...
Pastoor Van Wijck werd opgevolgd door Pastoor Hoendervangers in 1966.
Deze was als kapelaan van de St. Jorisparochie geestelijk adviseur van het R.K. Stratums Mannenkoor.
Na zijn benoeming tot pastoor in de Fellenoord-kerk luisterde dit koor daar ieder jaar rond Kerstmis een mis op.
Op zondag 17 oktober 1971 vond de laatste eucharistieviering plaats.
Er kwam geen nieuwe kerk.

Eind 1973 komt de slopershamer. Links achter de kerk ziet u de Ventoseflat met torentje aan de Mathildelaan.
Fotograaf Willy van Oers maakte deze foto met pijn in zijn hart. Ruim dertig jaar later zijn foto's en herinneringen alles wat ons nog rest van dit bijzondere stukje Woensel.


Rechts: hier had de kerk nog kunnen staan. Het uitzicht is indrukwekkend.
Als je vanaf de toren van de kerk richting Eindhoven Centrum keek lag de stad aan je voeten. Het is echter overduidelijk dat een kerk op deze plaats geen functie meer heeft: overal kantoorpanden.

Het torentje boven de Ventoseflat is wit geschilderd.
John van Melis maakte in 1973 deze foto van nagenoeg dezelfde plaats, vanaf een iets lager standpunt. Er staat nog een gedeelte van de kerk overeind, er is al veel gesloopt. De foto is afkomstig van de website van Hans van Melis, waar je nog meer over deze kerk kunt vinden.

Bronnen: Martien op den Buijs - Stadgenoten, Groot Woensels Memoriaal deel 1; Hans van Melis; Ton Olsa; Ad Reniers, Willy van Oers.

Naar Antonius-Fellenoord deel 1