Woensel - Boschdijk

 


Met het Caltex-benzinestation als markeringspunt nemen we een kijkje op de kruising Boschdijk - Rondweg, ofwel Marconilaan - Kronehoefstraat.

Het benzinstation was gelegen op de hoek Boschdijk-Marconilaan en moest omstreeks 1966 verdwijnen toen de rondweg werd aangelegd.
Alleen het witte huis rechts staat er nog, de andere gebouwen zijn gesloopt.Dit is dezelfde plek in 2003 gezien vanaf de Frankrijkstraat.

Omdat de Boschdijk toch wordt gezien als een belangrijke invalsweg die functioneert als visitekaartje voor de stad werd een facelift noodzakelijk geacht.

Veel oude gebouwen verdwenen, zoals de hoogbouw van Jos van der Meulen met zijn zaak in verwarming en sanitair.Deze ansichtkaart van C. van de Mortel toont de kruising rond de vijftiger jaren. We kijken hier de stad in, linksaf komt u in de Frankrijkstraat.

Na het benzinestation rechtsaf ligt de Marconilaan. Op de hoek bevindt zich hotel Olympia en rechts daarnaast ziet u het dak van Autolichtstad, de bekende Volkwagengarage.Deze foto is na 1966 genomen:
de rondweg is al aangelegd en het benzinestation is gesloopt.
We kijken hier de stad in naar de Boschdijk.
De witte meubelzaak van Buis/Gerton Meubelen is in 1996 gesloopt.

Aan de rechterzijde ligt de Citroen-garage van Janus van der Meulen.
Eenzaam staat dit monument in 2003 op de wijdse vlakte die nu de kruising Boschdijk-Rondweg vormt.

Links naast het witte huis stond vroeger het benzinestation. De flat rechts naast het monument is "de Paulusstaete". Hier stond tot voor kort de St. Pauluskerk.

Rechts daarvan begint de Frankrijkstraat.

En die mooie grote boom? Die stond toch op het verdwenen kerkplein?
Dit beeld mogen we zeker niet vergeten.
In 1957 lag op de hoek Boschdijk-Frankrijkstraat de St. Pauluskerk met links ernaast de pastorie en de RK jongensschool. De kerk is in 1924 gebouwd als dochterkerk van St. Petrus.
Architect: J.H.J. van Groenendael.

Op die plek ligt nu het sjieke appartementencomplex de Paulusstaete (zie foto hierboven)..
1959: komende vanuit de Marconilaan richting Kronehoefstraat.
Het Volkswagenbusje staat bij Autolichtstad voor de deur.

In de verte ziet u de kerktoren van de St. Petruskerk. Achter de hoge bomen naast de kerktoren lag villa de Wetering van Van Hapert.
Dezelfde plaats maar dan in maart 1944.

Vanwege de toename van het aantal verkeersongevallen besloot men rond 1962 tot ingrijpende maatregelen, zoals de aanleg van de rondweg. Na 5 jaar was deze eindelijk gereed.
Het benzinestation Caltex-Groot Toerisme, met een omzet van 4 miljoen een van grootste van Nederland, moest verdwijnen.
Caltex kreeg ter compensatie twee nieuwe vestigingen langs de rondweg in Strijp en Stratum.Foto genomen op de Boschdijk in 1955. We kijken de stad uit. Rechts na het Kevertje gaat u de Kronehoefstraat in. Links voor het benzinestation ligt de Marconilaan.

Bron: Streekarchief Regio Eindhoven.

 


Naar Boschdijk - Steenoven