Woensel - Boschdijk: de oude steenoven

 


Zo lagen tot omstreeks 1962 de ovens en drogerijen van steenfabriek Van Hapert aan de Boschdijk, op de plaats waar nu de gebouwen van Philips Nederland staan.
De oude steenfabriek moest tijdens de oorlog vanwege brandstofgebrek haar activiteiten staken..
Sjef van Hapert bewoonde er toen het kantoor; de droogloodsen lagen nog vol met kant-en-klare stenen. Na de oorlog werden hiermee de landingsbanen op het vliegveld gerepareerd.Rondom de steenfabriek lagen diverse leemkuilen waar de jeugd volop plezier beleefde: men zwom, viste en schaatste er en ook kikkers werden er gevangen. Ook lag er het sportveld van RKSV Woensel met daarbij de Apenhoek, een nabijgelegen rijtje arbeidershuisjes.

Op de achtergrond ziet u de schoorsteen van de steenfabriek en de Pastoor van Ars-kerk..

Foto: M. van der Sangen.Vanuit de Pastoor van Ars-kerk hield men enkele malen een processie naar dit kleine kapelletje, gebouwd op een berg steenafval van de steenoven. In 1947 had zich een actiecomité gevormd om op de plaats van dit bijzondere kapelletje een permanent "teken van Mariaverering" te stichten, als dank voor de hulp in oorlogsdagen en voor de bevrijding uit handen van een meedogenloze vijand.
Hoewel verschillende inwoners reeds financieel hadden bijgedragen is het plan nooit verwezenlijkt.


Ad Reniers laat ons weten dat zijn schoonvader Johan B.A. Austerman die in de Keldermansstraat woonde, het kapelletje heeft gebouwd en het daarna in olieverf geschilderd. Nadat het schilderij jarenlang in zijn huiskamer heeft gehangen, is het enige jaren terug ingeleverd bij de pastorie van de H. Pastoor van Ars-kerk.


Op 26 juli 1963 verhuist het hoofdkantoor van Philips van de Emmasingel naar de Boschdijk.

"Het gebouw is 67 meter hoog, heeft 12 verdiepingen en is bedoeld voor 1200 werknemers. Aan de betonkern hangen al deze kantoren aan jukken.
De fietsenstalling had 1100 plaatsen en rondom konden 400 auto's geparkeerd worden."

Bron: Martin H.G. op den BuijsLinks: deze dramatische foto met 200% Toen en Nu-effect werd omstreeks 1962 genomen en behoeft geen verdere omschrijving. Ode aan de fotograaf!

Op het kaartje rechts is de steenoven (1926) duidelijk aangegeven.
Deze lag ongeveer tegenover de huidige Willem van Noortlaan..

De Pieter Zeemanstraat is zelfs nog niet aangelegd en er loopt nog een openbare weg vanaf het Newton-plein naar het noorden.

Zicht op alle gebouwen van Philips Nederland vanaf de noordzijde (Vrede Oord).

In 1998 vertrok de gehele Philips-top naar Amsterdam.


In dit gebouw huist tegenwoordig Atos-Origin, voorheen BSO en ontstaan o.a. uit de afdeling software-ontwikkeling van Philips.
Nog een aardigheid toe:

toen wij de foto's voor deze pagina gingen maken lag het wegdek aan de Boschdijk open wegens vervanging van het riool.

Hoe mooi past dit plaatje bij de onderstaande foto uit het boek van Martin op den Buijs: andere tijd, zelfde plaats.... 


Naar Boschdijk - Caltex