Woensel - Herberge Eeckaerde

 


Een complete verrassing midden in een moderne woonwijk is Herberge Eeckaerde, gelegen aan de Icarusweg 28a in Woensel.

De Rotary Club Eindhoven heeft deze "auberge" tot zijn domicilie gekozen, maar men kan er ook een bruiloft, personeelsfeest of familiefeest houden.

De 18e eeuwse herberg heeft een gezellige woonkamer, een ouderwetse schouw en een gezellig barretje.


Een romantisch sneeuwplaatje uit 1978.
Sindsdien is er weinig aan de herberg veranderd.

Op 't einde van de 19e eeuw stond de herberg bekend als Herberg 't Zwaantje.
Paarden van vrachtrijders afkomstig van de markt in Eindhoven hielden er automatisch halt: de voerman stopte er altijd voor een lekker biertje, dat royaal werd geschonken.Rond 1920 was Herberg 't Zwaantje eigendom van de familie van Kleef en lag deze aan de Eckartseweg 11.

Bertha van Kleef trouwde met Bert van Boxtel, die ook timmerman was op het kasteel Eckart. Hij had dezelfde naam als zijn buurman, daarom noemde men hem voor het gemak maar Bert van Kleef.

In 1962 was de herberg rechts nog omringd door weilanden. Links boerderij Van Vlokhoven. In het midden woonde de andere Bert van Boxtel.Bert van Kleef verbouwde het een en ander aan de oude herberg en zette er eigenhandig nieuwe ramen in met handgemaakte ruitjes. In de boomgaard groeide allerhande soorten fruit.

In 1965 is de herberg volledig gerestaureerd en kreeg deze een wat sjiekere bestemming.
Voor het oog werd er ook een raam in de zijgevel bijgeplaatst.Omdat Bert nogal graag fotografeerde zijn er gelukkig veel oude foto's bewaard gebleven. Rechts de herberg, links het huisje van buurman Bert van Boxtel.
.Op deze foto anno 2003 is goed te zien hoe dicht de woonhuizen bij de herberg staan.

 

 

 

 

........