Woensel - Houtstraat

 


Aan het begin van de Kruisstraat, in de richting van de Woenselse Markt kijk je links op dit schitterende rijtje oude geveltjes. Het meest linkse is intussen gerenoveerd..

De huisjes liggen echter niet aan de Kruisstraat, maar aan de Houtstraat en zijn na de eerste wereldoorlog gebouwd door een gevlucht Belgisch aannemer.

Jarenlang was dit een straatje van "lichte zeden" en reden auto's hier af en aan om het vrouwelijk schoon te keuren.Een plaatje van hetzelfde rijtje huisjes in 1970. De Houtstraat liep toen door tot aan de Boschdijk. Het grote gebouw dat er naast ligt is de RK Meisjesschool van de Zusters van Schijndel.

Een oud-leerling die in 1954 de jongens-Mulo aan de Pastoor Peterstraat bezocht liet weten dat de meisjesschool voor hen verboden gebied was!

 Op deze foto is duidelijk te zien hoe het straatje verder liep richting Boschdijk

Aan de straatkant van de meisjesschool was een kleuterklas en rechts ging je door de poort.
Erachter lag een groot scholencomplex.
In deze gebouwen zijn later nog diverse andere scholen gehuisvest.

Bewoners uit deze straat zijn o.a. Hulten, Bergman, Van Tuyl. Ook de families Bovers, Verweij (grootouders van Pieter van den Hoogenband), Musch en Troost komen uit deze straat.
In het huis naast de school op één na op nummer 8 (nu het witte huis) woonde de familie Bovers. Achter het huis lag een hele grote tuin.
Rond 1930 haalden zij de krant met nevenstaande foto, getiteld:

Eindhoven Fellenoord (zo heette ook de wijk, red.) 8 kleine apostelkes uit één gezin.

V.l.n.r.: Nel, Frans, Ria, Wim, Harry, Kees, Piet. De kleine vooraan is Tom.
Een foto van Nel Bovers (in het witte jasje) zo te zien op weg naar de kerk om een bruilof te vieren.

Dit gedeelte van de Houtstraat is geheel verdwenen. De foto is genomen vanaf de kant van de Boschdijk, een klein eindje de straat in.
Het pand met de drie rechtopstaande gevels is het klooster- en scholencomplex van de zusters dat op de hoek met het Hemelrijken was afgezoomd met een fraaie schuine hoekpand.
In het witgeschilderde pand rechts begon Woninginrichter Van Tuyl zijn zaak aan de Houtstraat nr. 17. Het pand was gelegen tegenover de huisjes die er nu nog staan maar dan verderop de straat in, richting Hemelrijken.

Het huis op de linkerfoto is nr. 11, een mooi karakteristiek pand uit dezelfde rij dat helaas ook verdwenen is.

Beide foto's werden ingestuurd door A. Troost, wiens grootouders op Houtstraat nr. 5 woonden, recht tegenover de huidige huisjes.
En dit zijn ze, opa en oma Troost-Bogers die hier tientallen jaren hebben gewoond. Op de foto ter ere van hun gouden bruiloft op 23 augustus 1955. Zij waren beide in de buurt graag gezien.

De heer Troost richtte na zijn pensioen in 1947 geheel belangeloos de Vereniging van Philips Gepensionneerden op en zette zich hier jarenlang voor in.
En deze aanvulling komt van Hennie Musch die zelf in de Houtstraat 38 heeft gewoond:
een schitterende foto van zijn oom Hub Musch, ook uit de Houtstraat, die lang naam heeft gemaakt met een grote Big Band en een dansgroep. Hennie's zus Annie was zangeres.Tot besluit dit fraaie uitzicht vanuit een van de kantoortorens aan de Fellenoord op een stralende dag: rechts loopt de Kruisstraat naar het noorden. In de rechteronderhoek splitst zich het oude stukje Houtstraat af om dan abrupt te worden afgesneden door een modern appartementencomplex.

Wie wil weten hoe deze vreemde constructie ontstaan is kan dit lezen op www.woensel.tk.