Woensel - Kaalhoef

 


Wie zei dat Eindhoven weinig historische plekjes meer over heeft?
Welnu, hier ziet u er weer een. Goed verstopt, dat wel. Wederom gelegen temidden van nieuwbouwwoningen, maar nu aan de Abbevillelaan 17 in de Achtse Barrier.

Deze boerderij uit 1750 lag vroeger aan de Hoeven 17, gemeente Son en staat sinds 1979 op de Rijksmonumentenlijst.De laatste bewoner heette "Föske", vrijgezelle zoon van Willem Faassen, die ooit een kroeg had in de Oude Tempel.

In den herd, die nog stamde uit 1750, stond ooit een karnton. Die werd aangedreven door een hond die in de stal ernaast een wiel rond liet draaien wat met een stang aan de ton was bevestigd. De hond was echter zo enthousiast dat hij vaak uit zichzelf wilde gaan karnen.

Het was er zo'n oude bedoening dat de bedstee, opkamer en kelder nog in originele staat verkeerden (1750)!
De balken waren oud en vermolmd en het hele huis was vochtig.
De wanden van de oude schuur waren keer op keer met stukjes restafval gerepareerd.

Toch heeft dit sympathieke, goedgemutste boerke nog tot hij ziek werd op deze boerderij gewoond.Een oude foto van de zijkant van de boerderij uit 1976.Wat heeft deze boerderij, tot 1968 gelegen aan de Mensfortweg 1 met de Kaalhoef te maken? Welnu, dochter Jaan van den Biggelaar, op de foto geheel links, zou een goede vriendin van Föske zijn. Hier ziet u de achterzijde van de boerderij op 'den Nuines', vanaf mei 1910 gepacht door vader Martinus van den Biggelaar. De boerderij lag tot de aanleg van de Hondsruglaan waar de Aanschot en de Hondsruglaan bij elkaar kwamen.
Verder op de foto: Marinus en Neel van den Biggelaar.