Woensel - Oude Toren

 


Vanuit deze hoek is het beeld geheel eigentijds: op de voorgrond het oude kerkhof, daarachter het mortuarium dat tegen de toren aan is gebouwd en op de achtergrond de enorme flats op de kruising Montgomerylaan-Onze Lieve Vrouwestraat.

De geschiedenis van de Oude Toren gaat erg ver terug. In 1419 stond hier al een St. Petruskerk, waarvan alleen de Oude Toren over is. Deze had een prachtige spits die er tijdens een storm in november 1800 vanaf waaide.Daarbij werd de kerk flink beschadigd. Uiteindelijk is deze in 1815 gesloopt.
De toren bleef staan.

Aan de Kloosterdreef is veel later een nieuwe St. Petruskerk gebouwd.

Uit recente opgravingen is aangetoond dat er in de middeleeuwen al een dorpskern aanwezig was met de kerk als middelpunt. Later zijn de bewoners weggetrokken. De kerk bleef alleen achter.De rijen graven uit de 2e Wereldoorlog die een plekje hebben gevonden op dit prachtige middeleeuwse kerkhof herinneren aan een oorlogsperiode die we nooit meer willen meemaken omdat hij aan te veel mensen het leven kostte.

 Links: zo kijk je tegenwoordig vanuit de Oude Torenstraat naar het noorden.

Rechts een schets uit 1791 van Hendrik Verhees, die in dat jaar talloze Brabantse kerken en kapelletjes heeft getekend.

Rond de eeuwwisseling heeft de toren zelfs onderdak geboden aan het totaal berooide schildersgezin Kruysen. Dat dit op het leven van de kinderen een diepe indruk achterliet kunt u lezen in dit artikeltje in het Eindhovens Dagblad.
De Oude Torenstraat was in 1940 nog een zandweggetje dat vanaf de Broekseweg naar het noorden liep.
Nu is het een straatje met rijtjeshuizen van de rondweg tot aan de Oude Toren.

Links de Oude Toren. Daarnaast lag het huisje van "Mie Wasch" die poffers waste en streek, en 't huis van een Belg "d'n Onkel" die Axa gloeilampen maakte.
Rechts staat de kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijd durende Bijstand, waar later nog het Kinderspeelpaleis in heeft gezeten. Deze kerk is gesloopt in 1995.