Winterwandeling door Philipswijk
   Klik op het kleine plaatje voor een grotere afbeelding

philipswijk 01 philipswijk 02 philipswijk 03
philipswijk 04 philipswijk 05 philipswijk 06
philipswijk 08 philipswijk 09 philipswijk 10

Niet te verwarren met het Philipsdorp in Strijp, ligt dit fraaie laantje nagenoeg parallel aan de Tempellaan in Noord-Woensel.
Daar waar de eindelozen rijen eensgezinswoningen ophouden, waant u zich in een oase van rust.
Het lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan. In het seizoen kunt U er terecht voor scharreleieren, groenten en asters vers van het land.
De nieuwbouw van het Sprookjesbosch is dicht genaderd, maar niet opvallend aanwezig.

Wilt u weten hoe het leven hier vroeger was? Klik dan hier.

Geschiedenis

Een stukje geschiedenis leert ons dat in de jaren twintig van de vorige eeuw de Philips-fabrieken zodanig aan het uitbreiden waren dat zij voor hun arbeiders complete wijken bouwden. Omdat die arbeiders vaak afkomstig waren uit Rooms Katholieke, agrarische gezinnen uit heel Nederland, heeft Philips door de bouw van deze wijk in 1928 een poging gedaan hun oorspronkelijke woonmilieu zoveel mogelijk te evenaren. Daartoe had Anton Philips in 1927 al enige boerderijen met landerijen aangekocht op zo'n 3 tot 5 km van de fabrieken. Hij wil hierop een complex landwoningen ("keuterijtjes") realiseren: kleine boerderijen met zo'n 2500 m2 en woningen met tuinen van 400 - 700 m2. De boerderijen zijn dan voor gezinnen waarvan het gezinshoofd gewoon de kost kan blijven verdienen door het land te bewerken, terwijl de kinderen in de fabrieken werken. In de woningen kunnen grote gezinnen wonen van bijv. klompenmakers die er ook graag een grote volkstuin op na houden. Dit alles gaat althans binnen de gemeente Eindhoven niet door: Philips wil toch liever huizen bouwen voor arbeiders die in hun vrije tijd een stukje land bewerken. Daartoe is een perceelsgrootte van 400-600 m2 ruim voldoende. Eindhoven gaat hiermee niet accoord en houdt vast aan een perceelsgrootte van 1000 m2. Ondanks meerdere verzoeken van de minister aan de gemeente blijft Eindhoven bij haar besluit.

De gemeente Son heeft er echter totaal geen probleem mee als Philips zijn plan realiseert in Bliksembosch op de Esperheide tegen de gemeentegrens van Eindhoven. Een groot stuk land erbij om eigen groente te kweken, schuren erbij voor het (pluim)vee, het mocht allemaal niet ontbreken. Oorspronkelijk ging het om 36 twee-onder-een-kap woningen met een halve hectare grond per woning, gebouwd in de gemeente Son (later Eindhoven), voorzien van een voor- en achterkamer, keuken, ouderslaapkamer op de begane grond, twee kinderslaapkamers op de eerste verdieping en een toilet.

Voor de aanleg van De Tempel moesten de meeste woningen verdwijnen. Deze woningen hebben wat van hun grond moeten inleveren voor de aanleg van nieuwbouwwijk het Sprookjesbosch, maar de tuinen zijn naar hedendaagse begrippen nog erg groot. De fraaie eikenbomen, beukenhagen en sloten zijn gespaard gebleven. Geniet ervan, en wandel mee...

Bron o.a. Philips' woningbouw 1900 - 1990: fundament van woningstichting Hertog Hendrik van Lotharingen door Ad Otten en Elisabeth Klijn (1991)