Woensel West

 

De Natuurkundigen-buurt, gelegen tussen Vredeoord, Boschdijk, Marconilaan en Groenewoudseweg is een mooi voorbeeld van een parkstad zoals die werden gebouwd in een tijd dat straten nog nauwelijks een verkeersfunctie hadden. De annexatie in 1920 gaf stedenbouwkundigen de kans om grotere woongebieden te ontwerpen. Zo komt Ir. G.C. Kools in Woensel-West tot een eenvoudig rechthoekig stratenpatroon op basis van oude verkavelingslijnen, waarin ruimten voor pleinen en groenvoorzieningen zijn uitgespaard. Er worden in eerste instantie arbeiderswoningen gebouwd.De Edisonstraat vormt de centrale middenas, te beginnen bij de Marconilaan en eindigend op het Celciusplein. Omdat de overheid na 1925 niet meer aan de subsidie-aanvraag kon voldoen bouwde Philips de wijk verder af. Dat is ook de reden dat er op het Celciusplein geen kerk staat: Frits Philips was niet katholiek.

Rechts: vanaf het Celsiusplein kijkt u hier de Edisonstraat in.De buurt wordt tot 1940 in kleine eenheden afgebouwd met diverse woningtypen: arbeiderswoningen, maar ook woningen voor het hoger kader, zoals op het Humboldplein en in de Torricelli-, Daguerre- en Wattstraat. De straatnamen vinden hun oorsprong in de natuurkunde, een wetenschap die aan de wieg stond van de processen die Philips in zijn fabrieken hanteerde.

Bron o.a.: Eindhoven, een samenleving in verandering 2, Dr. J.M.P. van Oorschot.
Foto: Michiel Louwe.


Een heel ander straatbeeld dan op de foto hieronder toont deze mooie ansichtkaart uit het begin van de vorige eeuw. Het winkelpand aan de linkerkant huisvest een sigarenwinkel, ofwel "magazijn" (dat stond deftiger), terwijl de familie Donkers in het huis met het luifeltje een glas- en verfwinkel had.
Hoewel er al een auto in het straatbeeld te zien is, waren handkarren nog heel gewoon (rechts). Het jongetje dat erbij loopt draagt een drollenvanger, een wijde korte broek die toen in de mode was.Enkele jaren geleden zijn de huizen aan het Celsiusplein van een fris verfje voorzien. Zij kregen hierdoor direct een heel moderne uitstraling.

De vestiging van de ICT werkplaats in het hoekpand op dit plein is een initiatief van de Stichting Woensel-West en het stadsdeelkantoor, met als doel zoveel mogelijk mensen te helpen bij het aanschaffen en gebruiken van pc’s tegen zo laag mogelijke kosten.

Foto: Michiel Louwe.Ter hoogte van het Edisonplein wordt de Edisonstraat gekruist door de Wattstraat, een voormalig zandpad waar het hoger personeel van Philips kwam wonen.

Halverwege de Wattstraat kom je uit op het Franklinplein (rechts), dat in 1947 nog voorzien was van een fraai plantsoen.

Aangepast aan de moderne tijd ligt er nu een speeltuintje voor de allerjongsten.Tussen 1935 en 1937 bouwt Geldens bouwmaatschappij hier enkele honderden middenstandswoningen. Philips koopt ze na oplevering en verhuurt ze aan haar midden- en hoger kaderpersoneel, liefst jonge gezinnen waarvan de kinderen later weer in het bedrijf kunnen werken.

Omdat veel bewoners een piano hadden, noemde men het ook wel "pianobuurt". De huizen zijn voorzien van Berlage voordeuren en ruime zolders met vaak een dienstbodenkamer.

Bron: website Woensel-WestAnno 2004: de voormalige bakkerij, stomerij en wat dies meer zij biedt nu onderdak aan de Turkse stichting Yünüs Emre.

Op 16 april van dit jaar organiseerde de stichting een multi-cultureel feest voor de wijkbewoners uit Woensel-West. Meer dan vijfhonderd bezoekers maakten kennis met de Turkse cultuur in de vorm van bijv. een optreden van de Turkse dansgroep Poder, Turkse thee, zoete hapjes, adana en ispanakbörek.Deze vijf vrouwen zijn bezig met het maken van de Turkse specialiteit ispanakbörek: eerst het rollen van het deeg, dan vullen met verse spinazie met gehakt en kruiden, of spinazie met kaas en kruiden. Vijf minuten bakken en klaar is kees.

 

 

Foto's multi-cultureel feest: © Kape 2004